Jste zde

Středa, Červen 9, 2021

Celý den
 
 
Před 01
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Přátelství s výhodami a bezpečný sex

Přátelství s výhodami a bezpečný sex

Přátelství s výhodami a bezpečný sex

Hlavní téma: "Sexuální chování a vztahy".
Volné pokračování článku  a "Přátelství s výhodami (přátelství s benefity)".

Přátelství s výhodami nepředstavuje tak vysoké riziko možné nákazy pohlavní chorobou, jako jiné formy sexu s neznámým člověkem nebo při placeném sexu.

Dnešní doba však má i svůj sexuální strašák kterým jsou pohlavní choroby a hlavně virus HIV a AIDS. Mnoho lidí má z těchto nemocí obavu a proto jsou podvědomě opatrnější. Na plně promiskuitní sexuální život většina z nich ani nemá povahu. Touha po změně, po něčem novém, vzrušujícím je však silným motivem pro potlačení obav ze sexu s více lidmi.

Je zřejmé, že "sex na zavolání", tedy i "přátelství s výhodami" je bezpečnější než sex na jednu noc nebo sex s prostitutkou. Pokusím se jeho riziko seřadit v porovnání s jiným sexuálním chováním lidí.

  • Jedná se o bezpečnější formu sexuálního vztahu, která se může týkat jednoho nebo více "přátel s výhodami, přátel na zavolání".
  • Míra nebezpečí, kterou takovýto vztah přináší velmi silně závisí na tom, kolik má každý z účastníků takovéto sexuálního vztahu dalších "přátel na zavolání".
  • Může se jednat o relativně věrné přátelství, které se dále nerozšiřuje ani u jednoho z účastníků, ale stejně tak se může jednat o rozvinutou "síť přátel na zavolání" z nichž každý účastník má své další přátele.
  • Těžko se to dá takováto "věrnost" ověřit a pro rozšíření pohlavní choroby do celé sítě stačí nechráněný sex s nákazou u jednoho z účastníků
  • Nákaza se velmi snadno přenese do celé sítě a navíc za relativně krátkou dobu.

Není tedy možné prohlásit, že sex s "věrným" přítelem nebo přítelkyní je možné považovat za bezpečný nebo bezpečnější. Ano, zcela jistě bude bezpečnější než s prostitutkou, ale zdaleka jej nelze doporučovat jako bezpečnou variantu sexu.

Používání antikoncepce u ženy zabrání pouze nežádoucímu otěhotnění, proti pohlavním chorobám však chrání pouze bariérová antikoncepční metoda - kondom a ženský kondom (Femidom). Bližší informace o srovnání sexuálních styků z pohledu bezpečného sexu naleznete v článku "Sexuální vztahy a bezpečný sex".

Téma pokračuje články "Přátelství s výhodami má svá rizika" a "Přátelství s výhodami - jak ho ukončit?".

 

Články s podobnou tematikou

Literatura a zdroje

(AK)(Z)(L)

St, 09/06/2021 - 20:01