Jste zde

ŠPM - výuka Lymfatické masáže ŠPM 07

Celková manuální lymfodrenáž slouží k regeneraci a detoxikaci celého těla. Tato jemná a příjemná masážní technika celkově zregeneruje a detoxikuje tělo, zbaví jej přebytečné vody a odpadních látek. Pomáhá při problémech s celulitidou, s otoky, zlepší kvalitu pleti a vlasů, posiluje imunitní systém - a to je na ní to nejdůležitější. 

Lymfatický (mízní ) systém je nedílnou součástí imunitního systému a také informačního systému člověka. Je to vlastně jediný systém, jenž uchovává a transportuje z těla ven škodliviny, které jednak vznikají při funkci organismu, jednak do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Velmi se podobá oběhu krevnímu. V taoistickém pojetí se jedná o druhý oběh tekutin v těle, jehož srdcem je tělo samo.

Lymfatický systém je složen z:                                                        

• Lymfatických kapilár
• Lymfatických cév
• Lymfatických uzlin
• Lymfatických kmenů (mízovodů)
• Lymfatických orgánů (brzlík, mandle, slezina, kostní dřeň a slepé střevo)

Systém lymfatických cév a uzlin má za úkol absorbovat přebytečnou tekutinu, její vyčištění a návrat do krevního řečiště, vstřebávání tuků, zachytávání cizorodých částic, mikroorganismů a nádorových buněk a tedy i podíl na fungování imunitního systému. Lymfatické uzliny najdeme v průběhu lymfatických cév, které se podílejí na tvorbě lymfocytů a protilátek imunitního systému, filtrují protékající lymfu a zadržují toxické látky.

Lymfa je většinou bezbarvá čirá tekutina (řecky je lymfa = čistá voda), která vzniká z mezibuněčné tekutiny poté, co je nasáta do počátečních lymfatických cév. Denně se vytvoří 2-3 litry lymfy. Množství proudící lymfy se odhaduje na 1 litr. Pohyb lymfy v lymfatických kapilárách a cévách je zajištěn stahováním kosterních svalů. Pokud nedojde ke včasnému zásahu, návrat do normálnímu zdravého stavu nebude již možný. Proto je velice důležité preventivně posilovat lymfatický systém.

Pokud je odtok lymfy narušen, dochází v podkoží k hromadění vody, tuku a odpadních látek. Jestliže se například cítíte unavení, oteklí, nová dieta nefunguje, na vině nemusejí být špatné stravovací návyky, ale právě nedostatečně fungující lymfatický systém. S nedostatečným odtokem lymfy se prakticky vždy setkáte při problémech s celulitidou.

Potíže lymfatického systému se většinou projeví jako první  únavou nohou, otékáním kotníků, lýtek a stehen, po dlouhém stání a po námaze. Přéznaky jsou nejvíce zřetelné hlavně večer. Později se mohou objevit otoky v břiše, otoky očních víček, mízních uzlin, dechové potíže bez zřejmé příčiny, sklon k infekčním onemocněním z oslabení imunitního systému a posléze únavou celého těla.

Kontraindikace:

• nádorová onemocnění
• akutní bakteriální nebo virová onemocnění
• hnisavá rána
• křečové žíly v zánětu
• bolestivá menstruace
• vysoký krevní tlak
• onemocnění ledvin, jater, hyperfunkce štítné žlázy se souhlasem lékaře
• těhotenství od 3. měsíce
• u rodiček je možná lymfatická masáž až po šestinedělí

Lymfatická masáž je velmi jemná hmatová technika orientovaná na lymfatický systém, která z těla odstraňuje pocity napětí a bolesti. Má silný sedativní, analgetický a spasmolytický efekt. Je vhodná pro ošetření unavených končetin, doporučená jako prostředek ke zvýšení imunity a detoxikaci organismu. Je součástí při ošetření celulity (celulitidy) a pokožky vůbec. Je prováděna malým tlakem bez použití olejů či emulzí. Používá se k ošetření otokových stavů, při těžkých nohách, jako prevence proti nádorovým onemocněním. Tato terapie je vhodná po úrazech. Lymfodrenážní sestava na hlavě a obličeji je zaměřena na bolesti hlavy a migrény.

Lymfatickou masáž můžete kombinovat s použitím různých masážních prostředků a zábalů z bylin a éterických olejů. Ideální je doplnit stravovací režim o upravenou dietní stravu, bylinky, ovoce, zeleninu a odlehčit tak tělu touto jednoduchou čisticí kúrou. Vhodná jsou dechová a jiná cvičení.